tips huurauto
canary-gd78308ba0_1280
budgettips_noordamerika_auto

5 tips voor als je een huurauto neemt

Met aardig wat reisjes en werkervaring in de reisbranche in mijn rugzakje durf ik te zeggen dat ik aardig wat weet. Ik kan je gerust vertellen dat boeken op dinsdag niet goedkoper is, dat vroeger boeken dat wél is en dat boeken bij een touroperator in deze tijd vaak een veiligere keuze is. Ik weet óók hoe het zit met huurauto’s; vaak een schimmige wereld met veel kleine lettertjes. Maar waar moet je nu echt op letten als je een huurauto neemt? Hierbij mijn 5 beste tips voor een huurauto.

1. De borg die je betaalt

Bij de meeste organisaties betaal je ter plekke nog een borg, simpelweg om zichzelf wat meer te beschermen, want je moet niet vergeten dat je een waardevol object meekrijgt. Hoe hoog die borg is, verschilt per land, per leverancier, per categorie auto. Waarom die zo belangrijk is? Omdat dit invloed kan hebben op je eigen vakantieplezier!

Een borg voldoe je 9 van de 10 keer via creditcard – het wordt dan alleen gereserveerd en nog niet ingehouden. Bij het inleveren van je auto wordt het gereserveerde bedrag weer vrijgesteld (als je geen gekke dingen hebt gedaan). Het volledige bedrag van jouw borg staat in je vakantie dus geblokt voor je huurauto. En daar komt ‘ie; vaak heeft je creditcard een maximum in wat je per maand kunt betalen. Ga je naar Amerika, is je creditcard max 2000 euro en staat er 1000 gereserveerd als borg? Dan heb je nog maar toegang tot 1000 euro tijdens je vakantie. Controleer dus heel goed hoe hoog de waarborg is en of je dan financieel gezien uitkomt.

Heb je geen creditcard of is het betalen van een hoge waarborg met je creditcard niet handig? Sommige autoverhuurders hebben een service waarbij je geen borg hoeft te betalen, zoals de “Geen Waarborg service” van Sunny Cars.

Meer weten over autohuur in Amerika? Daar heb ik alles over geschreven in deze blog!

2. Zijn je banden, ramen, bodem en dak beschermd?

TJa, je moet het maar net weten. In veel huurcontracten is schade aan je banden, ramen bodem en/of dak niet gedekt. Een sterretje, buts, lekke band of een probleem met je koppeling zijn dan simpelweg voor eigen rekening en die kan aardig oplopen. Maarja, bijna niemand leest zo’n heel huurcontract door, dus waarschijnlijk wist je het zelf niet eens. Je moet ook niet vergeten dat ook anderen schade aan je auto kunnen toebrengen, of dat een opvliegend steentje dat doet. Al rij je zelf nog zo voorzichtig! Controleer dit dus altijd goed voordat je je huurauto reserveert.

3. Controleer hoe je verzekerd bent voor derden

Amerika kent een echte claimcultuur. Alles wat je doet, wordt aangeklaagd en worden er handjes opgehouden, soms voor vele jaren daarna. Als jij in een ongeluk een ander letsel toebrengt, kun je aardige facturen verwachten. En niet alleen in Amerika – er zijn meer landen waar je liever niet je handen wil branden aan claims, zoals Griekenland. Tenzij… je goed verzekerd bent.

Nog een goede reden om bij Sunny Cars te reserveren, want hun WA-verzekering is extra hoog, namelijk 7,5 miljoen. Als jij een miljoenenclaim krijgt, kun je dus iets rustiger ademnhalen. Meteen ook mijn beste tip voor een huurauto; soms betaal je voor een huurauto iets meer, maar dan ga je ook écht zorgelozer op vakantie. Een huurauto is soms tricky, omdat je het verkeer met anderen deelt, dus hou daar rekening mee in je keuze.

4. Maak een foto van je tank!

Tankregelingen te over; vol-vol, vol-leeg, leeg-leeg… Vaak denk je waarschijnlijk; wat zal het uitmaken.. Nou, veel! Voor je het weet, betaal je namelijk een extra tank die jij helemaal niet hebt gebruikt. Vooral bij vol-leeg moet je oppassen; ze tanken hem dan namelijk op jouw rekening af voor de volgende klant. Die tank heb je dus helemaal niet gebruikt en als het een beetje tegenzit, krijg je nog servicekosten er bovenop ook! Probeer altijd een vol-vol regeling te treffen.

Maak ook altijd een foto van je tank op het moment dat je hem ophaalt én op het moment dat je hem aftankt om in te leveren. Je hebt dan altijd bewijs, mocht je wel nog een rekening ontvangen achteraf. Het is misschien lullig, maar dat zijn makkelijke trucjes om nog wat extra kosten te regelen.

5. Extra verzekering afsluiten? Know what you wish for

Nouja, het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je hebt geregeld. Maar wees gewaarschuwd; aan de balie van de verhuurder krijg je nog wel eens wat ‘upsells’ naar je hoofd gegooid. Ze maken je wijs dat je niet goed bent verzekerd, dat je een bepaalde verzekering echt nog nodig hebt of dat je nog voor iets anders moet betalen. Vaak zijn die ‘Super CDW’ verzekeringen of autohulp onderweg.

Laat jezelf niet gek maken! Verdiep je van tevoren in je contract, zodat je weet wat je al geregeld hebt. Ik weet dat ik altijd all-in verzekerd ben, en dat ik al die gekkigheid niet nodig heb. En dat kan je een paar honderd euro schelen.

Een huurauto nemen op vakantie vind ik nog altijd het beste idee ooit. Het geeft je enorm veel vrijheid en je komt op plekken waar je anders niet zou komen. Als jij op de hoogte bent van je contract met de autoverhuurder, is er niets aan de hand. Maar zorg dat je dit allemaal goed leest vóórdat je boekt, want een prijs kan nog zo aantrekkelijk zijn; je rijdt dan vaak met extra risico rond.

Geef een reactie

Handige linkjes:

Huurauto

TICKET BOEKEN

Fietstour

Verder?

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link iets boekt of koopt. Jij merkt daar helemaal niets van!

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie