sup board moai
sup board strand
sup-curacao-4

SUP board kopen? Hier moet je op letten

In de zomermaanden vind ik het heerlijk om m’n SUP board op te blazen en het water op te gaan. Een heerlijk vlak zeetje, even genieten van alle rust. I’m happy! Ook op vakantie vind ik dit altijd megaleuke activiteiten, zoals op Curaçao. En ik ben ook zéker niet de enige. Steeds meer mensen kopen een eigen plank en aangezien jij dit nu leest, heb ik een wazig idee dat jij dit ook overweegt ;-). Daarom wat tips waar je op moet letten als je een SUP board gaat kopen.

Hard board of opblaasbaar?

De keuze in SUP boards is vrijwel eindeloos, maar in principe te onderscheiden tussen hard boards en opblaasbare boards. Ik heb een opblaasbare omdat deze makkelijk mee kan naar strand en weinig ruimte in beslag neemt als we hem een tijdje niet gebruiken. Dan rol je hem namelijk zo op! Ook zijn deze voor beginners vaak een goede optie en zijn ze wat aantrekkelijker in prijs.

Een andere optie is dus een hard board; iets hoger in prijs, maar ze gaan dan ook niet lek/kapot en glijden heel relaxt over het water. En een logische; ze zijn iets minder makkelijk mee te nemen, tenzij je ze makkelijk op het dak van je auto kunt fixen.

sup board meer

De afmeting van je SUP board

Dan het volgende; hoe groot moet die plank nu eigenlijk zijn?! Dat is vooral afhankelijk van wat je er precies mee wil doen. Een gemiddelde SUP plank voor recreatie is vaak tussen 10 en 11 feet lang. Raceplanken zijn wat langer, surfmodellen korter. Qua breedte zit je vaak rond de 32 inch wel prima. Hoe breder je plank is, hoe meer stabiliteit (en wat minder wendbaarheid) je zult hebben.

Aangezien ik denk dat jij gewoon lekker in je vrije tijd het water op wil for fun: 10 tot 11 feet & rond de 32 inch is your place to go, dat zijn de allround planken die je o.a. bij speciaalzaak ISUP Center kunt bestellen. zij verkopen overigens ook ‘starterspakketten’, waardoor je meteen alle tools hebt die je nodig hebt voor jouw SUP avontuurtje. Ik vind zelf de SUP planken van Moai waanzinnig vet dankzij hun gave print! Die zie je ook terug op de header van deze blog :-).

Welke accessoires heb je nodig?

Kies je voor zo’n starterspakket, dan heb je alle nodige accessoires er al bij, maar ik kan me ook voorstellen dat je misschien zelf je eigen pakketje wilt samenstellen. Je peddel is daarin natuurlijk het allerbelangrijkst. Zonder peddel kom je natuurlijk niet zo ver ;-).

Ik zou je zeker adviseren om een verstelbare peddel te nemen. Deze kun je namelijk op verschillende wateren gebruiken en kan door meerdere personen worden gebruikt. En je kunt hem helemaal ‘inklappen’ en dát scheelt weer ruimte. En ga ook gewoon lekker voor carbon qua materiaal: sterk én licht.

Next up is je leash. Dit is de band die om je enkel zit en aan je plank vast, zodat je je plank niet verliest als je bijvoorbeeld valt. Gelukkig is deze simpel: de lengte van je leash is gelijk aan de lengte van je plank. Vergeet ook niet om een pomp te scoren als je voor een opblaasbare plank gaat. Bij ISUP Center vind je alle nodige accessoires inclusief uitleg, heel handig als je je SUP board gaat kopen!

Je techniek

SUP’pen klinkt zo makkelijk, maar die eerste keer is toch even onwennig! Het belangrijkste bij SUP’pen is dat je de kracht uit je core haalt. Veel mensen bewegen teveel vanuit hun armen, maar dan ben je binnen no-time verzuurd. Door je beweging uit je buik/rugspieren te halen, hou je het veel langer vol en vind je lichaam het een stuk leuker. Het wordt op die manier een echte workout!

Plaats je voeten op schouderbreedte, buig je knieën licht en je tenen wijzen recht vooruit. Het is even oefenen en vriendjes worden met je SUP board, maar na een tijdje ben je het water zeker weten de baas!

En, komt een SUP board bij jou op je verlanglijstje?

SUP’pen op Curaçao

Geef een reactie

Handige linkjes:

Huurauto

Parkeerplek RTM

Fietstour

Verder?

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link iets boekt of koopt. Jij merkt daar helemaal niets van!

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie