Puerto Viejo, Costa Rica
Fietsen in Puerto Viejo
Cahuita

Wat te doen in Puerto Viejo, Costa Rica

Onze rondreis in Costa Rica begon in Puerto Viejo en na een lange vlucht is het zeker geen straf om hier even de beentjes omhoog te doen :-). Wij verblijven 4 nachten in dit fijne vissers/surfdorpje en ik vertel je er in deze blog alles over.

Puerto Viejo ligt aan de Caribische zee, dus aan de oostkust van Costa Rica. Een ontspannende plek waar je helemaal in de Pura Vida vibe kunt komen. Onze 4 nachten zaten aardig vol, want er is veel te doen en te zien hier.

1. Huur een fiets

Lekker op z’n Nederlands ja! Puerto Viejo is supergoed met de fiets te ontdekken omdat het eigenlijk allemaal aan één weg ligt. Je ligt van Puerto Viejo gewoon naar Manzanillo fietsen zonder te verdwalen, dus een routebeschrijving heb je niet nodig. Fietsen huur je ter plekke voor zo’n €8 per dag. Verwacht geen Dutch design, maar alleen een fiets die.. werkt ;-). Er zit vrijwel altijd een mandje op je fiets en je krijgt een hangslot mee.

Onderweg kun je allemaal strandjes aandoen, zoals Punta Uva. Wij verbleven in Puerto Viejo bij Kukola Lodge en zijn zowel een keer naar het ‘centrum’ van Puerto Viejo gefietst als richting Manzanillo, waar we een wandeling in het Nationaal Park hebben gemaakt.

Fietsen in Manzanillo, Costa Rica

2. Doe een cacao en/of coffee tour

Cacao en koffie zijn hot en happening in Costa Rica. Ze weten heel goed wat ze met die producten aan moeten en laten jou dat graag zien. Je kunt bij Caribeans bijvoorbeeld een tour doen voor 30USD per persoon. Je wandelt dan door hun cacaobos en laten je zien hoe het van cacaoboon tot chocoladereep komt. Natuurlijk hoort proeven hierbij!

3. Maak een wandeling in Manzanillo Nationaal park

Je las ‘m al even: aan het puntje van Costa Rica zit een supermooi park waar je kunt wandelen! De toegang is op basis van vrijwillige bijdrage: jij bepaalt hoeveel je ervoor wilt betalen. Er is een toilet bij binnenkomst en daarna kun je lekker de benen strekken. Ik vond het echt een mooi bos, vooral omdat het zo grenst aan zee. Het is geen moeilijk pad, wel af en toe een trap of een helling.

Je kunt je wandeling zo lang maken als je wilt, maar persoonlijk zou ik je niet aanraden om verder dan Tom Bay te gaan. Wij zijn nog een halfuurtje doorgelopen daarna, maar vond dat niet per se de moeite waard.

Manzanillo nationaal park

4. Bezoek het jaguar rescue center

Of het nu een regenachtige dag is of juist veelste heet om iets te doen (dat laatste hadden wij): Jaguar Rescue Center is een topactiviteit! Ondanks dat de naam doet vermoeden, wonen hier geen jaguars, maar wel veel andere wilde dieren die niet meer in de natuur kunnen terugkeren. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, gewond of te veel gewend aan onze lieve zorgen.

Je kunt hier alleen via een tour naar binnen en je betaalt 25USD. Samen met een gids wandel je zo’n 2 uur door het park en kom je alles te weten over o.a. de luiaards, aapjes, coati’s en papegaaien. En met jouw bijdrage help je mee aan het voortbestaan van het centrum :-).

5. Ga strandhoppen

Want dat kan rondom Puerto Viejo heel goed! Mijn favoriete stranden:

  • Playa Chiquita. Dit is een klein en verstopt strandje waar weinig mensen komen. Zorg wel voor waterschoentjes, want er liggen hier wat meer rotsen in de branding.
  • Playa Punta Uva. Deze is geliefd vanwege het kalme, kraakheldere water en zo’n Instagrammable palmboom waar je op kunt liggen. Op zondagen tref je hier veel locals en gezinnen aan, dus dan wil je ‘m misschien liever vermijden.
  • Playa Cocles. Een enorm strand waar het altijd bruist. Vooral aan het einde van de middag, vanaf een uur of 4, is het hier gezellig. Je kunt surflessen volgen, er zijn veel eet- en drinktentjes of je kunt een potje beach volleybal meespelen. Als je wat meer rust wilt, dan kun je het strand bij hostel Playa 506 op gaan. Dit is meer aan de ‘zijkant’.

overnachten in puerto viejo?

kukula lodge in costa rica | Strandmeisje

Kukula Lodge

Een fijne, rustiggelegen lodge in de jungle. Je hebt een mooie, houten cabin met een hangmat voor de deur! Het wordt gerund door een gezinnetje die elke ochtend een ander ontbijtje voor je klaarmaken.

6. Ga een dag naar cahuita Nationaal park

Aan de ‘rechterkant’ van Puerto Viejo vind je Manzanillo Nationaal Park, aan de ‘linkerkant’ Cahuita. In Cahuita hebben wij de meeste wilde dieren gezien van onze gehele rondreis! We zijn hier zeker zo’n 5 uur zoet geweest, we hebben lekker rustig aan gedaan. Het toffe aan Cahuita vond ik dat je begint in de jungle, waar je veel apen hoog in de boom tegenkomt. Vervolgens ruil je het woud in voor de kustlijn, en wandel je langs de mooiste witte, verlaten stranden. Zwemkleding en handdoek mee dus! :-). Wij zijn bij Puerto Vargas begonnen (je betaalt hier wel entree, maar wij vonden het de makkelijkste optie) en kwamen bij het dorpje Cahuita uit.

Ik ga hier nog een apart blog over schrijven en zal daar naartoe linken als ‘ie af is!

Geef een reactie

Handige linkjes:

Huurauto

Vliegticket fixen

Reisstekker mee?

Verder?

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link iets boekt of koopt. Jij merkt daar helemaal niets van!

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie