Top
wonen op strand

Wonen op strand: ik snap heus wel dat het niet voor iedereen zo voordehandliggend is. Dat niet iedereen weet hoe het is, dat niet iedereen een liefhebber van zand is en dat men direct snapt hoe zoiets werkt. Zodra iemand verneemt dat ik op strand woon in de zomermaanden, bereid ik me mentaal vast voor op de serie vragen die gaat komen. Die is namelijk vrijwel altijd hetzelfde. Zeker niet erg, maar ik dacht, laat ik jullie even een stapje voor zijn :-). En mocht je natuurlijk na dit lijstje nog steeds vragen hebben, dan geldt ‘happy to answer’‘, want stiekem praat ik nergens liever over dan over het strand. Maar dat had je vast al door.

Al dat zand, word je daar niet gek van?

Tja, ik ben bang dat dit iets is waar ik nooit een antwoord op zal hebben. Je houdt van warmte of van kou, je houdt van spaghetti of van Hollandse stamppot. Ik weet niet beter dan dat er altijd overal zand is en als het irritant is, spoel je het gewoon weg, toch? Ik weet niet beter en ik stoor me er niet aan.

Mag je daar blijven slapen?

Niet op iedere kustplaats is het zo vanzelfsprekend dat je ’s nachts mag slapen. Sommige gemeenten hanteren namelijk een tijd tussen welke je niet meer op strand mag zijn, bijvoorbeeld tussen zonsondergang en zonsopgang. Wij hebben geluk: in Wijk aan Zee mogen we gewoon de nacht doorbrengen!

Heb je een wc en een douche?

Yep, we hebben eigenlijk een volwaardig vakantiehuisje. We kunnen dus gewoon onbezorgd naar de wc. Een paar jaar geleden was dat overigens wel anders. Nu hebben we een riool, maar een aantal jaar geleden moesten we nog oldskool een vat ingraven om in te lozen. En je kunt je vast voorstellen wat er gedaan moest worden als hij vol was….

Wat doe je als het slecht weer is?

Wonen op strand is ook heel fijn als het minder weer is. Wij zijn eigenlijk één grote familie en gaan dan gewoon lekker samen borrelen of een spelletje spelen. Of een wasje draaien thuis, want die hebben we dan weer niet. We hebben het overigens niet superslecht hoor: tegenwoordig hebben we zelfs Wi-Fi en een Smart TV met Netflix.. Al is het kijken van onweer nergens mooier dan first row op het strand.

Word je niet gek van al die toeristen?

Als het een tropische dag is en ik wil nog met de auto naar strand, heb ik een probleem. Dan staat inderdaad de hele parkeerplaats én dorp vol met toeristen en word je helemaal kriegel. Op het strand zelf heb ik het niet heel erg door – we liggen een stuk verwijderd van de paviljoens en faciliteiten voor dagjes mensen, dat is waar de toeristen zijn. Die liggen niet bij ons voor de deur, tenzij het echt een dag van 30+ graden is. Maar dat is echt te overzien.

Hoe kom je aan zo’n huisje?

Ik had je nu graag een eureka antwoord gegeven, maar helaas heb ik die niet. Het krijgen van een strandhuisje is vrij moeilijk: het is tenslotte een luxe en vrij exclusief. Bij ons mag een strandhuisje alleen op de eerste kring familie worden overgegeven. Lukt dat niet, dan komt er al snel een huurhuisje op die plek. Tja, het is nou eenmaal big business. Je kunt regelmatig een huisje kopen, maar er hangen hoge prijskaartjes aan. Je betaalt voor het huisje, pacht voor de grond waar je op staat, riolering, elektriciteit, maar vergeet ook niet het vervoer naar het strand, het opbouwen en je winterstalling. Er komt veel bij kijken! Voor je eigen gemak kun je ook gewoon een paar weekjes huren.

Dit zijn natuurlijk maar een paar vragen die ik krijg, want soms kan ik er úren over praten met iemand. Het is gewoon lastig uit te leggen en ik snap heel goed dat het moeilijk voor te stellen is als je niet weet hoe het is. 6 weken op één plek, met ieder jaar dezelfde buren, op 40m2: ik snap echt dat dat saai klinkt. Maar geloof mij: dat is het niet! Heb jij nog een andere vraag? Laat hem hieronder achter!

Comments:

 • Henk Vellekoop

  23 augustus 2021

  Wat leuk om hier iets meer over jou te lezen.
  Ik kom van ‘s-Gravenzande, paar km van slag Vluchtenburg. Dicht bij strand dus. Ik heb die hang naar strand niet, nooit gehad eigenlijk. Gek hè.
  Voel me nu thuis in het oosten. Schuurwoning, grote tuin, vrij zicht, klein hofje in buitengebied. Dat vind ik weer heerlijk .
  Gr. Henk

  reply...

post a comment