Top
  >  reisblog   >  Naar Sint Maarten? Dit moet je weten!
sint maarten

In april had ik het geluk om een maand op Sint Maarten te verblijven. Een maand lang de Caribische sferen proeven! Na mijn bezoekjes aan Curaçao weet ik namelijk dat deze cultuur mij prima past. En zoals overal heeft ook Sint Maaten een paar.. eigenaardigheden. Bijzonderheden. Van die “je moet het net even weten”-gevalletjes. Basisdingen die je gewoon in je oren moet knopen en die fijn zijn om vooraf te weten. Dus hierbij even een paar tips om je voorbereiding voor Sint Maarten goed te laten beginnen!

Zonder huurauto kom je nergens

Op sommige bestemmingen kom je met het openbaar vervoer een heel eind, maar reken daar op Sint Maarten maar niet op. Er gaan wel busjes, maar die komen op heel veel mooie plekken niet, stoppen vaak, zijn prijzig.. Kortom: allemaal dingen die je niet tijdens je vakantie wil hebben. Zorg dat je een huurauto op Sint Maarten hebt om volledig te kunnen genieten. Niet iedereen op “SXM” is verzekerd, dus het is fijn als jij dat wél goed voor elkaar hebt, zoals via Sunny Cars. Verder geldt: ga nooit uit van voorrang en hou een aura om je heen. Dan komt het helemaal in orde!

huurauto sint maarten

Zo zit het met geld en valuta

Ja, dat geld is nogal een dingetje op Sint Maarten. Om te beginnen is het goed om te weten dat Sint Maarten uit een Nederlands deel en een Frans deel bestaat. Op het Nederlandse deel betaal je met Amerikaanse Dollars, op het Franse deel met Euro’s (vaak kan het andersom ook, maar niet altijd en soms ben je dan duurder uit). Dat is dus het eerste feitje dat je moet weten.

Het tweede: debit- of creditcards worden niet altijd geaccepteerd. Zorg daarom altijd dat je cash bij je hebt. Soms kun je ook alleen met pas betalen als je meer dan 20USD hebt besteed. Onhandig als je alleen een drankje wil doen. Dus: cash mee.

Het derde belangrijke ding over geld: cash opnemen is duur. Er wordt 7,50USD in rekening gebracht voor geldopname (bovenop de kosten van jouw bank voor het opnemen van buitenlandse valuta). Elke dag pinnen wordt dus een duur grapje. Pin een groter bedrag in een keer, je kunt altijd overal met cash betalen, dus het komt sowieso wel op!

En met de taal

Je zou denken: op het Franse deel spreken ze Frans, op het Nederlandse deel spreken ze Nederlands. Die eerste is waar, de tweede niet. Op de ABC eilanden kun je in je moedertaal vakantie vieren, op het Nederlandse deel van Sint Maarten doe je dit in het Engels. De enige Nederlandse woorden die ik ben tegengekomen, zijn de straatnamen in Philipsburg en het bordje “Bushalte”. Als je dus denkt dat je op Sint Maarten “lekker” Nederlands kunt lullen: nope! Soms ook wel eens lekker, toch? 😉

marigot sint maarten
Zin in shoppen? Bij Marigot vind je regelmatig een grote markt met veel hebbedingetjes!

Je reis plannen

Je reis plannen voor Sint Maarten is niet moeilijk. Allereerst is natuurlijk een fijne uitvalsbasis belangrijk. Het eiland is klein genoeg om op 1 plek te verblijven en vanaf daar met een huurauto de boel te verkennen. Afhankelijk van je hotel/appartement ben je gemiddeld een halfuurtje aan het rijden, want zo groot is het niet. Ik kan Divi Resort erg aanraden – deze ligt redelijk centraal op het eiland, ziet er prachtig uit en je zit niet in de toeristische massa. Wil je wel die gezellige vakantiegangers om je heen? Zoek dan een hotel bij Simpson Bay of Orient Bay. TUI has got it all. Ik zal binnenkort een blogje maken met de mooiste hotels op het eiland.

Vervolgens kun je aan de slag met plannen en gelukkig gaat dat allemaal best relaxt in het Caribisch gebied. Niets hoeft ver vooruit gepland te worden, al merkten we wel dat de boottour via Boomerang al een paar dagen van tevoren vol zat. En we zijn heel blij dat we die wel hebben kunnen doen! Verder kun je ook bij Rainforest Adventure ziplinen, of maak een wandeling langs de oostkust. Plan vooral niet teveel, maar laat het weer leiden. Dat kan namelijk nogal onvoorspelbaar zijn. Maar hoe lekker is het om elke dag wakker te worden en te kijken waar je zin in hebt?!

Het is geen snorkelbestemming

De turkooise zee geeft je misschien die indruk, maar op Sint Maarten vind je niet veel riffen op zwemafstand. Op Curaçao loop je zo vanaf het water een snorkelrif in, maar op Sint Maarten zijn het vrijwel allemaal zandstranden en dat zijn niet echt aantrekkelijke plekken voor vissen om te wonen, dat kan ik je wel vertellen. Wil je veel vissen zien tijdens je vakantie? Boek dan een boottour, waar je op andere plekken kunt snorkelen, of ga eens duiken. Dan zie je ze gegarandeerd, als je durft! En voor elke strandliefhebber raad ik deze blog ook even aan, waar ik mijn favoriete verborgen stranden op een rij heb gezet.

pinel sint maarten
Pinel Island is een van de mooiste stranden van Sint Maarten
sint maarten friars bay
En route naar Happy Bay!
  • sint maarten

    Naar Sint Maarten? Dit moet je weten!

    In april had ik het geluk om een maand op Sint Maarten te verblijven. Een maand lang de Caribische sferen proeven! Na mijn bezoekjes aan Curaçao weet ik namelijk dat deze cultuur mij prima past. En zoals overal heeft ook

  • Toen ik de foto's van Pinel Island zag, dacht ik maar een ding: daar moet ik naartoe. Uiteindelijk ben ik er twee keer naartoe geweest, een keer met de boot en een keer met de kajak. Hoe je met een

  • Of het Caribisch gebied alleen maar zon, zee en strand is? Zeker niet! Ik schreef al eerder over het beklimmen van de Christoffelberg op Curacao en ook Sint Maarten heeft gelukkig genoeg toffe dingen om je dag mee te vullen.

 

post a comment