sardinie
la maddalena zwemmen
la maddalena stad

La Maddalena: de archipel van Sardinië

Staat een rondreis Sardinië op je lijst? Let’s include La Maddalena, de archipel in het noorden van het land! Je kunt vanaf Palau op de ferry stappen naar de gelijknamige stad, La Maddalena. Een kaartje hiervoor koop je in het enige winkeltje (of online) dat in de haven te bekennen is, waar het ongelooflijk onduidelijk is welke je nou moet hebben, aangezien er vijf organisaties kaartjes verkopen. Mijn tip: kijk naar de tijden die aangegeven worden en koop de handigste voor jou. Ze gaan toch ieder kwartier, dus veel maakt dat ook niet uit. Ga uit van een paar tientjes, afhankelijk van wat je mee hebt (ja, je auto kan mee) en een kwartier later wordt er aangemeerd in La Maddalena. En wauw. Ik krijg spontaan vlinders in m’n buik. Ik ben op vakantie, en hoe.

Wat is de La Maddalena archipel?

La Maddalena is een plaats, een eiland, én een eilandengroep door de kust van Sardinië. In totaal zijn er zeven grote eilanden en ontelbare kleinere hieromheen. Dat we deze eilanden wilden bezoeken, was waarschijnlijk het eerste dat vast stond tijdens het plannen van de reis. De bekendste eilanden zijn La Maddalena, Caprera en Santa Maria. Voor de rest zijn de eilanden grotendeels onbewoond. Ze zijn allemaal alleen per boot te bereiken, op Caprera na: deze is via een brug van 600 meter verbonden met La Maddalena.

strand la maddalena

Overnachten op La Maddalena

La Maddalena is echt Italiaans; gezellig, knus en sfeervol. Ons verblijf hebben we via Airbnb geboekt, maar ook op Booking.com staan veel opties. Veelal door particulieren verhuurd en dat betekent vaak: knus, kneuterig en kleinschalig.

Je betaalt over het algemeen best veel om op het eiland te verblijven, omdat het allemaal gewoon lekker low-key is. Alles is kleinschalig en veel toeristen komen vaak gewoon voor één dagje naar de eilandengroep. Ik zou vooral op tijd te boeken! Kun je niks vinden, dan is het ook zeker een optie om in Palau te overnachten, aangezien je makkelijk en snel in La Maddalena bent met de ferry.

Wij verblijven in een schitterende Italiaanse villa, dat overviel me wel even. Op Airbnb stonden nauwelijks foto’s – we hadden het eigenlijk op de gok geboekt. Een gigantisch huis met twee verdiepingen, 5 badkamers, 5 slaapkamers (sorry, ik ben op verkenningstocht gegaan) en een landgoed eromheen waar de familie hun eigen groentes groeit. We worden vooral verzorgd door de moeder van de familie, een oud vrouwtje van zo’n 70 jaar die nauwelijks Engels spreekt. Maar wat is ze lief! Iedere ochtend staat er een ontbijtje klaar: zelfgemaakte yoghurt, zelfgemaakte jam, perziken uit de tuin, verse broodjes en een zelfgebakken cake. Want Italianen houden van zoetigheid bij het ontbijt, dat is wel iets waar je aan moet wennen. Communicatie verloopt veelal met handen en voeten, en met behulp van Google Translate, dus zorg dat je die op je telefoon hebt staan als je bij een particulier verblijft! Door de sfeer van dit huis heb ik echt het gevoel dat ik op vakantie ben, maar dat is natuurlijk ook wel logisch als je bij locals verblijft. Genieten!

Op ontdekking

La Maddalena is ongelooflijk knus. Het is net hartje Italië! Kleine straatjes, muziek hier en daar en onwijs veel bloemetjes. I love it! Aan de boulevard, vlak bij de haven, zitten veel restaurantjes die veelal visgerechten serveren. Niet zo gek ook, aangezien dat echt de specialiteit van de regio is én van de eilanden. Wil je dus een goed visgerecht, dan is dit de locatie om die te bestellen. Wij schuiven daarentegen aan bij een typisch pizza-pasta restaurant, waar ik voor €6 een gigantische Calzone onder m’n neus kreeg. Zo goed, zo goed. Dat is toch wel iets waar ik dan heel erg van kan genieten: een echte lokale hap met zo’n bijbehorend vakantiegevoel. Ook krijg je bij een diner in Sardinië vaak een mandje brood op tafel, waarin bolletjes, een soort toast en soepstengels zitten. Een beetje jammer is alleen dat er vaak geen smeerseltje bij zit, waardoor het wat droog is. Hmm. Staat er een setje van olie, peper en zout op tafel? Druppel dan wat olie op je broodje en strooi er wat zout over – dit maakt het al een stuk lekkerder!

la maddalena stad

Op pad buiten de stad

De stad is prima te voet te doen. Wil je echter de natuur in van het eiland, dan is het slim om een auto, brommer of fiets te hebben. De wegen zijn steil, hebben veel haarspeldbochten en het onveilige rijgedrag van de gemiddelde Italiaan maakt het er niet beter op. Ofwel: kijk goed uit en zorg dat je een goede verzekering bij je huur hebt, want je weet nooit wat er hier gebeurt. Voor €15 heb je al een degelijke fiets die je de hele dag kunt gebruiken. Ook is het een optie om de bus te nemen, of je moet je eigen auto hebben meegenomen het eiland op.

Met de bus kwamen we bij een schitterend strandje in het puntje van Caprera. Wie had gedacht dat we dáár uit zou komen? Zo dus: al wachtende op de bus bij de bushalte raak ik aan de praat met een wat oudere Italiaan. Hij is onwijs lief: hij vraagt waar we vandaan komen en wat we graag willen gaan doen. Hij vertelde me direct dat we naar Spiaggia del Relitto moeten gaan. Deze naam stond toevallig op een lijstje bushaltes die ik van onze host had gehad, dus we hebben het erop gegokt. Voor de bus betaal je €1,50, los van hoe ver je moet.

Spiaggia del Relitto: de moeite waard! Het is klein, maar heeft echt een mooie, rustige ligging. Er ligt ook gewoon even heel erg uit het niets een scheepswrak in de branding – best gaaf! Je kunt je handdoekje neerleggen of tegen betaling op een bedje liggen. Dat dat tegen betaling was kwamen wij echter achteraf pas achter. Wij zijn gewoon gaan liggen en niemand maakte zich er druk om. Oeps! Kwestie van zelfverzekerd liggen en doen alsof er niks aan de hand is. Met het glasheldere water en kleine visjes langs je benen kom je hier echt lekker tot rust.

la maddalena zwemmen

Op Caprera is weinig gaande, behalve een beetje ronddolende toeristen. Horecagelegenheden zijn er nauwelijks en riolen verre van, dus áls je al een toilet tegenkomt, dan is dit vaak gewoon een ecotoilet. Voor eten en drinken betaal je een godsvermogen, dus je bent beter af als je dit van te voren bij de supermarkt inslaat, inclusief een koeltas.

We hebben ook nog een bezoek gewaagd aan Cala Coticcio, maar dit was iets te hoog gegrepen op onze slippertjes. De weg naar het beginpunt was zwaar, met een route die alleen maar bergopwaarts ging en de wind hadden we volop tegen. Eenmaal aangekomen moet je nog iets van anderhalf uur lopen. Hoelang weet ik niet precies, want deze hebben we niet afgemaakt. De route is lastig, met veel gevaarlijke punten en stukken waar je over rotsen moet klimmen. Wil je hier dus heen, zorg dan dat je voorbereid bent op een pittige wandeltocht, genoeg water en goede wandelschoenen. Zonder heb je hier geen kans, zoals wij. Het schijnt in ieder geval de moeite waard te zijn!

Praktische informatie over La Maddalena

Een aantal dingen die goed zijn om in het achterhoofd te houden als je de La Maddalena Archipel bezoekt:

De wind bepaalt wat er op het eiland gebeurd.
Het is geliefd om een boottocht langs de eilanden te boeken, maar met teveel wind worden deze geannuleerd on the spot. Check dus van te voren de weersvoorspelling en plan dit goed als je een boottocht wil maken. Hou rekening met eventueel een dag uitloop.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Voor nog geen €0,30 kun je echter al een fles met twee liter water kopen bij de supermarkt. Maak je hier dus niet te druk om.

Het Engels is, in tegenstelling tot Alghero, niet bijster goed in deze regio van Sardinië.
Neem een woordenlijstje mee, bereid je voor op veel gebarentaal en installeer Google Translate op je telefoon.

Boek ruim van tevoren een verblijf en check ook of Palau voor jou niet een betere optie is, afhankelijk van wat je wil gaan doen op het eiland. Groot is het niet, dus een paar dagen is hier zat.

De eilanden zijn niet zomaar te voet te doen. Daar is het dan wél weer te groot voor. Huur een auto, brommer of fiets om het makkelijker te maken of kijk of je de bus uit weet te vogelen.

– Op La Maddalena kom je het best door op Olbia te vliegen. Onder andere Transavia vliegt op deze luchthaven vanaf Amsterdam. Je kunt vanaf daar een auto huren of met de bus naar Palau.

Op La Maddalena heb ik helaas ook afscheid moeten nemen van mijn camera, waardoor ik niet superveel foto’s heb van dit mooie gebied. Sorry! Nu móét je dus zelf wel heen om het te zien. Hier hoe fijn het is:

Geef een reactie

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie