Top
  >  nieuw-zeeland   >  Met de camper door Nieuw-Zeeland: hoe werkt dat & kostenoverzicht

Met de camper door Nieuw-Zeeland reizen staat op de bucketlist van menig persoon. Dusja, ook voor mij! In 2023 was het zover en vertrokken we in februari voor 2 maanden naar de andere kant van de wereld. Maar hoe werkt dat nu precies, zo’n camperreis? Waar moet je rekening mee houden, waar mag je overnachten met de camper en wat kost het nu precies? In deze blog ga ik het je zo compleet mogelijk uitleggen. Heb je toch nog vragen? Laat gewoon een reactie achter en dan kom ik asap bij je terug :-).

Een camper of auto huren

Nieuw-Zeeland is ingericht op reizen met een camper of auto met tent. Hotels vind je er niet veel, campings des te meer! Ga je voor een camper, dan heb je ook daarbinnen nog veel keuze. Ik heb van alles voorbij zien komen: van omgebouwde vrachtwagens tot omgebouwde auto’s. Wat Google/Facebook werk en je komt ook genoeg tegen om van andere reizigers over te kopen.

Wijzelf hadden een Britz 2 Berth – een Mercedes Sprinter. Voor ons ideaal, maar het is maar net wat je zelf wil en wat je budget is. Heb je genoegen met een stuk minder ruimte of comfort? Dan heb je ook voldoende aan een camper van Jucy of Apollo bijvoorbeeld, die zijn een slag kleiner en hebben wat minder faciliteiten, maar zijn wel een stuk goedkoper. Ga dus goed op onderzoek uit om te zien wat voor jou handig is. Met de Britz hadden wij eigenlijk een compleet huisje op wielen, inclusief toilet en douche. We hadden het geld en we wilden ook gewoon veel comfort op reis, zonder continu na te hoeven denken over die dingen. Daarnaast heb je ook hulp onderweg – een fijne gedachte, mocht je met pech komen te staan.

Heb je een keuze gemaakt en ga je boeken? Kijk dan heel goed naar de verzekeringen. They make or break your holiday. Bij boekten een Britz met de Inclusive Pack – daarmee was o.a. onze voorruit meeverzekerd en een extra bestuurder. Ga niet automatisch voor de goedkoopste versie, want het is bepalend voor je reis.

Daarnaast raad ik je aan om bij een reisbureau te boeken dat aangesloten is bij ANVR/SGR. Hoe dat precies zit, lees je hier. TravelHome is zo’n organisatie.

On the road

Nieuw-Zeeland rijd je links, daar wen je vrij snel aan. Vooral als je gewoon met het verkeer mee kunt rijden, dan gaat het eigenlijk vanzelf! Een foutje zijn ze ook wel gewend, maar hou je aandacht er goed bij. Kies daarom ook voor een automaat als het kan, dan hoef je niet met de verkeerde hand te schakelen.

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn doorgaans goed. Wel maken ze vaak gebruik van gravel voor normale, doorgaande wegen. Het rijdt niet heel chill, maar om bepaalde plekken te bereiken, zul je eraan moeten geloven. Om bij Lake Hauroko te komen hebben we 20 kilometer over een gravel road gereden, maar dat was ook wel de langste weg. Neem je tijd over deze wegen. Vaak zijn ze prima en vlak, maar het blijft hobbelig en er kan een gat in de weg zitten. Let ook op bij bruggen: vaak zijn deze ‘one lane’ en moet jij of je tegenligger dus even wachten.

In veel campers kun je douchen, naar de wc en heb je een spoelbak in je keuken. Dat betekent dat er regelmatig wat geleegd moet worden onderweg :-). Gelukkig is het land hier heel goed op ingericht en kun je veel dumpstations bezoeken. Je vindt deze allemaal in CamperMate. Check wel even de reviews om te checken of hij nog in gebruik is! Bij een dumpstation zul je zien dat de put & een spoelkraan bij elkaar zitten, en de schoonwaterkraan een paar meter verder. Zo krijgen we geen kruisbesmetting met vieze bacteriën, dus hou die twee ook lekker gescheiden van elkaar.

Is het juist de tank die gevuld moet worden? Download hiervoor de app Gaspy. Je kunt dan snel zien waar je goed kunt tanken – het kan zomaar 30 cent schelen op een halfuurtje rijden. Soms kun je ter plekke betalen via een betaalpaal, soms gewoon even naar binnen bij de kassa. Easypeasy en niets bijzonders. Zorg wel altijd voor een volle tank, want soms moet je een stuk zonder tankstation.

Ook met parkeren hebben Nieuw-Zeelanders leuke regels bedacht. Zo mag je alleen met de rijrichting mee parkeren, waar je ook bent. Nooit met de kont de andere kant op gaan staan dus! Daarnaast zijn veel van de parkeerhavens gewoon langs de weg en gratis, wat je aardig wat geld kan besparen tov een betaalde parkeerplaats. Met een camper steek je regelmatig ook uit aan de achterkant – wij hadden een camper van een mooie 7 meter. Soms flink irritant, want de parkeerhavens zijn er niet voor gemaakt. Zoek bij supermarkten naar parkeerplaatsen midden op het terrein, waar je twee parkeerplekken kunt innemen die tegenover elkaar liggen. Zo sta je niemand in de weg, en niemand lijkt het ook echt een probleem te vinden als je zo staat. Is dat niet mogelijk, zoek dat een parkeerplek waar je met de achterkant bijv. over een stoep of berm kunt ‘hangen’ en parkeer achteruit in. Er is altijd een oplossing, soms is het alleen even zoeken. Gewoon je tijd nemen dus met parkeren!

camper nieuw-zeeland

Overnachten

Overnachten met de camper in Nieuw-Zeeland is een beetje geromantiseerd en niet meer up-to-date. Een paar jaar geleden mocht je overal nog wildkamperen. Dit werd echter misbruikt (vooral in de vorm van vervuiling en overlast), waardoor dit steeds meer aan banden is gelegd. Specifieke plekken zijn aangewezen als camperplek en daarbuiten kun je een boete krijgen als je gepakt wordt. Je hebt nog steeds veel plekken waar je kunt overnachten, maar verwacht dus niet dat je je hele reis gratis kunt staan!

Om je plekjes te vinden, download je de app CamperMate. Dat wordt echt je bijbel, want daarin staat precies aangegeven waar je mag staan, welke faciliteiten er zijn en wat dat dan moet kosten (als dat het geval is). Er zijn verschillende soorten campings:

  • Gratis overnachten. Deze staan in CamperMate groen aangegeven. Je hebt hier hooguit een long dump/dixie wc als faciliteit en that’s it. Soms megamooie plekjes, soms gewoon langs de weg of op een parkeerplaats. Maar hey, het is gratis!
  • Betaalde DOC campings. Deze worden beheerd door het Conservation Department van de overheid. Op deze manier kan de overheid het een beetje in toom houden. Je betaalt een klein bedrag, dat varieert van 8 tot 15 NZD per persoon per nacht, en hebt dan (vaak redelijk schone) wc’s, en een waterkraan met onbehandeld water (even koken dus). Dit zijn vaak mooie plekjes, dus je wordt beloond! Betalen kun je online doen, of je kunt ter plekke een formulier invullen, geld in een zakje doen en dit in een stevige betaalpaal doen. Zorg dus dat je cash bij je hebt! Dit is een heel normale manier van zakendoen in Nieuw-Zeeland ;-). DOC controleert vrijwel elke ochtend en/of avond wie er staan en of er betaald is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Te Anau, de weg richting Milford Sound.

    Let op: In regio Auckland dien je je DOC campings online te boeken en te betalen! Je maakt hiervoor een account aan op Auckland Council en je kunt online je boeking maken.

  • Holiday Parks. De uitgebreide campings! Even lekker douchen, een uitgebreide keuken en de afwas doen. Ongetwijfeld kom je eens in de zoveel dagen op een Holiday Park voor deze zaken. De prijzen lopen uiteen, maar zitten zo rond de 20 en 40 NZD per persoon per nacht. Je kunt extra betalen voor een ‘beachfront’, maar check eerst of dat wel de moeite is. Vaak maakt het niet zoveel uit omdat de campings klein zijn, en je bent er toch maar kort.

Kosten

Hieronder heb ik een zo compleet mogelijk kostenoverzicht gemaakt voor het huren van een camper in Nieuw-Zeeland. In totaal kostte onze reis van 2 maanden door Nieuw-Zeeland iets meer dan 10K per persoon. De prijzen zijn sinds 2021 erg gestegen, dus het is simpelweg een budget wat je nodig hebt. Nog wat puntjes:

  • Neem die extra verzekering die je voorruit dekt! In Nieuw-Zeeland zijn veel gravel roads en een sterretje zit er zo in (wij hadden er 5 ;-)). Je rijdt een stuk lekkerder rond.
  • Voor je diesel/benzine kun je de app Gaspy downloaden. Je kunt dan zien waar je goedkoop kunt tanken. De prijzen kunnen echt met 40 cent uiteenlopen, dus het is de moeite. In het overzicht hieronder hebben we een pure schatting gemaakt – het exacte bedrag is zó afhankelijk van je eigen reis en voor welke prijzen je tankt. De gemiddelde dieselprijs is $2,20 per liter.
  • One Way Fee; deze toeslag betaal als je je je camper in Christchurch ophaalt en in Auckland inlevert, of andersom. Als je beide eilanden aandoet, zit je daar dus aan vast. Blijf je op een eiland? Dan scheelt je dat weer wat.
  • Road User Charge; dit is een soort wegenbelasting. Als je een camper hebt die op Diesel rijdt, betaal je deze toeslag.
  • Gasfles; aan het einde van je reis lever je je camper in met een volle gasfles – zo heb je hem immers ook meegekregen. Wij hebben 2 maanden lang met dezelfde gasfles gedaan en hebben hem uiteindelijk omgewisseld voor 45 NZD.

Huur camperGemiddeld €200 – €300 per dag, afhankelijk van je camper
Extra verzekering$65 / €37,50 per dag
DieselSchatting is €15 per 100 km – wij waren zo’n €1200 kwijt voor €7500
One Way Fee$170 / €98
Road User Charge$7.64 / €4,41 per 100km
Campings/overnachtenGratis / €10 pppn DOC / €20-40 pppn op een camping
Gasfles bijvullen/vervangenMax $45 / €26
camper nieuw-zeeland westkust

Praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Vliegduur: Amsterdam-Auckland is gemiddeld 25 uur.

Overstap: Kan op Singapore, Dubai, Abu Dhabi of Melbourne en is afhankelijk van je luchtvaartmaatschappij.

Visum nodig? Ja, NZeta. Vraag deze hier aan.

Verder? Bekijk heel goed de bagageregels en vul je inreisformulier eerlijk in. Geef al je eten aan en zorg dat je wandelschoenen schoon zijn (ze mogen niet vies het land in!)

post a comment