uitzicht westkust nieuw-zeeland
palmbomen curacao
WhatsApp-Image-2023-04-14-at-09.54.01

Rondreis Nieuw-Zeeland: alles wat je moet weten

Hier komt de introductie van dit bericht

Afgelopen februari en maart stapten wij in het vliegtuig naar Christchurch: het begin van onze rondreis Nieuw-Zeeland! De reis stond al een jaar van tevoren gepland, omdat we er zeker van wilden zijn dat we écht onze droomreis konden maken, en eindelijk was het dan zo ver! Inmiddels is het alweer even geleden, maar ik heb nog steeds regelmatig heimwee naar dit fijne land en vooral de vrijheid die je ervaart. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten als je een rondreis door Nieuw-Zeeland gaat maken, zodat het ook voor jou zo onwijs tof kan worden.

Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Ga je op vakantie, dan wil je natuurlijk wel een beetje goed weer. En zolang je toch niet aan de schoolvakanties vast zit, kun je gelukkig alle kanten op! Hou er rekening mee dat de seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn omgekeerd. In onze wintermaanden is het daar zomer en andersom. De beste reistijd voor Nieuw-Zeeland is van december t/m maart, maar er zijn wel een paar kanttekeningen.

  1. Rond december en januari hebben de Kiwi’s, de lokale inwoners van Nieuw-Zeeland, vakantie. Het weer is dan opperbest (vergelijk het met onze hoogzomer), maar het is dus wel flink drukker op veel plekken.
  2. Het noordereiland heeft doorgaans langer mooi weer dan het zuidereiland, waar het in maart al flink frisser wordt. Wij hebben dus in februari eerst het zuidereiland gedaan met mooi weer, om daarna naar het noordereiland te gaan en zo dus de zon achterna te reizen. Hou rekening met je reisrichting als je je vakantie in Nieuw-Zeeland plant!
  3. Je zult altijd kans hebben op 4 seizoenen in 1 dag, dus neem wel voor veel weersomstandigheden wat kleding mee.

Ik vond februari en maart ideaal; het was rustig en we hebben heel mooi weer gehad. En doordat we van zuid naar noord zijn gereisd, hebben we veel van de zon mogen zien! Als je een gedetailleerder overview wilt van de reistijd in Nieuw-Zeeland, dan kun je die hier vinden.

Huurauto, camper of backpacken in Nieuw-Zeeland?

Heb je eenmaal jouw ideale reisperiode voor Nieuw-Zeeland uitkozen, dan kun je kijken naar je manier van reizen. De populairste manier van reizen in Nieuw-Zeeland is toch wel de camper. Het land is hier volledig op ingericht en op veel gebieden mag je vrij staan (wildkamperen). Let wel op: het wildkamperen is de laatste jaren enorm geromantiseerd en veranderd. Er werd hier veel misbruik van gemaakt, waardoor je op minder plekken vrij mag kamperen. Download de app CamperMate om mooie plekjes te vinden en lees je goed in in de regels! Met een camper in Nieuw-Zeeland kun je in ieder geval op alle plekken komen en er zijn veel faciliteiten onderweg. Wij kozen voor een camper inclusief toilet en douche, zodat we dat altijd bij de hand hadden.

Een andere optie is een huurauto, maar dat raad ik af. Echt hotels zijn er niet veel namelijk, dus je komt dan al snel uit in de ‘steden’ en dorpjes, om vanuit daar steeds op pad te gaan. Tot slot kun je nog backpacken. Er gaan wel bussen van A naar B en je kunt liften, het is vast te doen! Maar ook dan ben je weer overgeleverd aan hotels of motels en die zijn er in mindere mate. Kortom: de beste tip voor een rondreis door Nieuw-Zeeland is de camper!

Huur je camper ruim van tevoren, want ter plekke sta je anders écht met lege handen. Er zijn veel soorten categorieën, types en groottes, dus voor veel budgetten zit er wel iets bij. Bedenk goed hoeveel comfort en ruimte je wilt tijdens je reis. Weet dat er in Nieuw-Zeeland enorm veel toiletten zijn op elke hoek van de straat en dus ook veel campings.

Bekijk hier een paklijst voor Nieuw-Zeeland.

HUUR JE CAMPER NIEUW-ZEELAND BIJ:

Je reisroute door Nieuw-Zeeland: Zuidereiland

Alright, tijd om je rondreis te plannen! Nieuw-Zeeland is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland en is verdeeld over het Noordereiland en Zuidereiland. Hoelang je naar het land van de kiwi’s gaat, is erg belangrijk voor je route. Wil je allebei de eilanden zien, of ga je voor een? Wij waren 8 weken in Nieuw-Zeeland en konden dus, met gemak, beide eilanden aandoen. Ga je 5 weken, dan red je dat ook nog. Ga je minder dan 5 weken? Ga dan alleen voor het zuidereiland. Daar is meer te zien en te beleven en dan kan je altijd nog een keer terugkomen voor het noorden ;-).

Ik begin hieronder met de reisroute over het Zuidereiland. Wil je de route weten over het Noordereiland? Die staat hieronder.

Klik hier om direct naar de reisroute over het noordereiland te gaan

Begin je je rondreis op het zuidereiland, dan land je zeer waarschijnlijk op Christchurch Airport. Zorg dat je een nachtje bij de luchthaven hebt geboekt, wij sliepen Sudima Airport Hotel. Je bent echt gesloopt na een lange vlucht en je kunt dan even goed uitrusten voor je avontuur begint. Neem ook een ontbijt erbij, want rondom de luchthaven is er verder niets.

TIP: Op de luchthaven kun je direct een simkaart kopen, zodat je onderweg wat internet en bereik hebt. Dat is fijn om je campingplekken te zoeken en informatie op te doen. Wij hadden een simkaart van Spark, het kostte ons ongeveer 80 Nieuw-Zeelandse dollar voor 50GB, waarmee we het in 2 maanden precies hebben gered. We hebben vrijwel overal bereik gehad en via de app konden we het makkelijk inzien. De simkaart hadden we binnen 10 minuten in onze zak!

De volgende dag haal je je camper of huurauto op. Hoera! Tijd om op pad te gaan. Nog een tip: doe meteen vast je broodnodige boodschappen. Dan kun je echt voorbereid op pad. Grofweg was dit onze route over het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, bijgehouden via Polarsteps:

Route zuidereiland nieuw zeeland

STOP 1: AKAROA

Akaroa is het schiereiland net onder Christchurch, waar wij echt een waanzinnige start van de vakantie hadden. Je hebt hier namelijk echt heel veel mooie baaitjes en uitzichtpunten! Heerlijk om even te toeren. Wij hadden hier ook direct onze eerste vrije plek bij Robinsons Bay.

Akaroa
Camperplaats Akaroa

STOP 2: MOERAKI

Je kunt vanaf Akaroa bést een stuk naar het zuiden gaan rijden, simpelweg omdat er niet zoveel is. Zet als volgende stop Moeraki in je navigatie. Onderweg kun je even stoppen bij Oamaru, waar je een klein dorpje in ‘Steampunk’ stijl vindt en je kans hebt om wat pinguins te zien in het haventje. Je eindigt dan dus bij Moeraki, waar de Moeraki Boulders zijn. Je eerste bezienswaardigheid in Nieuw-Zeeland! Je moet er ongeveer 10 minuten voor lopen, maar deze mag je niet overslaan.

STOP 3: DUNEDIN (INCL ROYAL ALBATROSS CENTRE & SANDFLY BAY)

Dunedin is weer een iets grotere plek en leuk om even doorheen te struinen. Je kunt achter het station parkeren met je camper. Leuker is het echter om het schiereiland weer op te rijden. Helemaal bij het puntje vind je het Royal Albatross Centre, waar je de gigantische albatrossen kunt zien (en misschien ligt er ook nog wel een zeeleeuw op het strand). Neem hiervoor de Portobello Road langs de kust.

Ga ook naar Sandfly Bay, vooral als je zeeleeuwen wilt zien! Je kunt dan hiervoor meer binnendoor door de bergpassen rijden. De wandeling is voor een groot deel door mul zand en vooral de terugweg is daardoor wat pittiger, maar op het strand liggen veel zeeleeuwen te chillen en soms ook pinguïns! Ik vond het echt een prachtige stop en het was de wandeling/klim meer dan waard.

Op het schiereiland zijn meerdere stops, dus kijk vooral waar je zin in hebt.

STOP 4: SIGHTS LANGS DE ZUIDOOST KUST / THE CATLINS

Langs de zuidoost kust van Nieuw-Zeeland liggen meerdere mooie uitkijkpunten die je in een dag kunt bewonderen. De eerste na Dunedin is Kaka Point, gevolgd door Nugget Point Lighthouse, wat een kleine wandeling is (niet doen als je hoogtevrees hebt ;-)). Ga ook naar de Matai Falls en de Florence Hill Lookout. Curio Bay staat bekend om dolfijnen die hier regelmatig langskomen, en Slope Point is het meest zuidelijke puntje van Nieuw-Zeeland. Tja, die moet op de kiek tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland ;-).

Hou er rekening mee dat je tijdens deze sights The Catlins passeert. Een pracht groen woud, maar het is groen met een reden; het is er namelijk heel regenachtig. Toen wij er waren, viel het 3 dagen lang met bakken uit de lucht en dus zijn we hier vrij rap doorheen gegaan. The Catlins heeft wel veel mooie watervallen, dus neem het er bij goed weer van!

Nugget Point
Nugget Point

STOP 5: TE ANAU EN TE ANAU DOWNS (EVT LAKE HAUROKO)

En dan is het weer even een stukje rijden. Vind je het teveel om op 1 dag te doen, dan kun je onderweg een mooie camperplek op zoeken. Heb je veel tijd? Neem dan de afslag naar Lake Hauroko. Dit is het diepste meer van Nieuw-Zeeland! Je hebt een vette wandeling naar de top van de berg die wij in 3 uur deden en je kunt er vrij kamperen. Hou wel rekening met 20 (!) kilometer gravelroad. Je mag eroverheen, maar echt lekker rijd het niet en het duurt langer dan je denkt. Neem dus je tijd en rij voorzichtig. Ga ook voorbereid op pad, want bij Lake Hauroko is verder niets.

Te Anau is een plek waar je meer tijd wilt besteden als je van hiken en wandelen houdt. Vanuit het dorpje Te Anau kun je het water op, bijvoorbeeld om de Glowworms te bekijken. Wij hebben dat op een mindere dag gedaan en wij vonden het echt waanzinnig! Ook is Te Anau best gezellig, dus je kunt er ’s avonds een drankje doen of pizza eten. Rij je verder naar het noorden, dan kom je bij Te Anau Downs terecht.

Welkom in Hikers Paradise! Vanuit Te Anau Downs kun je namelijk echt de bergen in. Wij deden de Key Summit Track, Lake Marian en nog wat kleinere hikes. Je hebt hier namelijk ook Mirror Lake, en veel andere sights. Hou gewoon je ogen open en neem af en toe een afslagje. Op Google Maps zie je veel cameraatjes staan waar iets te zien is. In totaal hebben wij 4 nachten in Te Anau Downs doorgebracht en het is natuurlijk ook afhankelijk van je behoefte aan hikes. Ik vond dit een van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland.

Lake Marian Nieuw-Zeeland
Eindpunt Lake Marian trail

STOP 6: MILFORD SOUND

Milford Sound kun je gewoon écht niet overslaan. Dit is een waanzinnig mooie fjord waar mensen naartoe komen voor een boottocht, dus zet die maar gauw op je planning. De route er naartoe is al enorm mooi, met veel mooi uitzichten en soms zelfs watervallen aan alle kanten! Milford Sound is populair voor dagtoeristen, waardoor het druk kan worden met parkeren. Er is een gratis parkeerplaats, direct links als je Milford Sound in rijdt. Het is dan nog een kwartiertje lopen naar de boot – prima te doen als je het mij vraagt. En als je er dan toch bent, ga dan ook direct voor de uitgebreide boottocht waarbij je een stop maakt bij het Underwater Observatory.

STOP 7: QUEENSTOWN

Queenstown vond ik veruit de leukste stad van Nieuw-Zeeland! Het is hier gezellig, het bruist, je hebt leuke terrassen. Dat vind je op maar weinig plekken in dit land. Heerlijk dus voor een dag! Aanraders zijn om te karten, waarbij je ook direct in een skilift komt te zitten die je een mooie uitzicht over de stad geeft. Struin hier gewoon lekker rond en haal een lekker ijsje.

Geen zin in de stad? Rijd dan door naar Glenorchy. De route voelt bij Italiaans aan en bij Glenorchy kun je weer mooi de bergen in.

STOP 8: WANAKA

Vanuit Milford Sound mag je nog een keer genieten van die prachtige route door de bergen en rijd je door naar Wanaka. Let op: je mag vaak niet via Cardrona naar Wanaka rijden met een camper. Deze route schijnt fantastisch mooi te zijn, maar met een camper te gevaarlijk. Check even wat je maatschappij je heeft vertelt. Ook in Wanaka kun je je prima vermaken met van alles en nog wat. Wij wandelden hier de Roy’s Peak Track (pittig maar wat een uitzicht!!). Natuurlijk mag de Wanaka Tree hier niet ontbreken en haar een vers, lokaal schepijsje bij Black Peak Gelato. 1 á 2 nachten hier is prima.

VANAF WANAKA KUN JE 2 KANTEN OP. Ik leg ze hieronder voor je uit. Je kunt ze beide doen, maar het kost wel tijd omdat je dan een stuk terug moet rijden. Heb je, net zoals wij, 6 tot 8 weken? Dan kun je beide opties doen.

Roy's Peak track
Roy’s Peak

KEUZE 1: MOUNT COOK & LAKE TEKAPO

Vanuit Wanaka is optie 1 tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland om richting Lake Tekapo en Mount Cook te gaan. In Mount Cook hebben we ook weer mooie hikes gedaan, zoals de Hooker Valley Track. Lake Tekapo is met haar turkooise water een plaatje en je kunt hier veel stargazing doen. Je kunt ook nog stoppen in Twizel, waar je o.a. een kijkje kunt nemen bij de Salmon Farm. In dit gebied is stargazing geliefd! Uiteindelijk rij je dan door via Arthurs Pass om weer bij de kust te komen.

Wij zijn met onze 8 weken naar Lake Tekapo gereden, om vervolgens dezelfde route terug te nemen en via de Haast Pass langs de kust te rijden.

Hooker Valley Track Mount cook
Hooker Valley Track in Mount cook

KEUZE 2: VIA DE HAAST PASS LANGS DE KUST

De westkust van Nieuw-Zeeland vond ik echt prachtig rijden en als Strandmeisje voelde ik me helemaal thuis. Ondanks dat je op veel stranden niet kunt komen, is het echt heel mooi om dit stuk te rijden. In Frans Jozef en Fox Glacier zijn veel aanbieders voor een helicopter tour over Mount Cook; ook die hebben wij afgevinkt en vond ik echt waanzinnig, ook al is het prijzig. Onderweg is, op de mooiste uitzichten ever na, niet per se veel te zien, maar wel veel hikes!

Westkust Nieuw-Zeeland
Westkust

STOP 9: HOKITIKA & PUNAKAIKI

Via beide routes kom je uiteindelijk bij Hokitika terecht. Je kunt hier de Hokitika Gorge bezoeken met het bekende blauwe water, zo mooi! Bij Punakaiki vind je de welbekende ‘pancake rocks’, een gelaagde steen die echt wel heel maf is. Je kunt gratis hier een wandeling maken om de Punakaiki Rocks te zien, natuurlijk ook een must. Deze 2 zijn gemakkelijk te combineren op 1 dag.

STOP 10: CAPE FOULWIND

Eindig je route van Hokitika en Punakaiki bij Foulwind, waar je een seal colony kunt spotten. Toen wij hier in februari waren, waren er heel veel baby zeeleeuwen aan het spelen. Je hoort ze al van een afstand!

STOP 11: ABEL TASMAN PARK

We laten Cape Foulwind en de westkust achter ons en verruilen die voor het tropische Abel Tasman park. Je rijdt hiervoor wederom door een mooi natuurpark, al zijn wij onderweg nergens gestopt omdat we zo snel mogelijk naar Abel Tasman wilden, haha. Dit is namelijk een van de mooiste parken van Nieuw-Zeeland. We eindigden daarom in Motueka voor de nacht en de rest brachten we door in Kaiteriteri en Pohara.

Abel Tasman is een plek waar je zo’n 2 a 3 nachten wilt verblijven. Het park is alleen te voet of vanaf het water te bereiken, dus een camper heb je niet nodig. Wij deden een hele gave tour waarbij we met een boot op een strand werden afgezet en vervolgens via de kust zelf zijn teruggewandeld. Een dagvullend programma, maar op deze manier zie je wel veel van het nationale park. De volgende dag hebben we de ‘bovenkant’ van het park bezocht vanuit Pohara, en zijn we richting Wainui Beach gegaan.

STOP 12: FAREWELL SPIT

Hoe leuk dit ook is, sla hem over als je minder tijd hebt. Er zijn mooiere plekken op Nieuw-Zeeland, maar als je de tijd hebt, tja, waarom dan ook niet? ;-).

STOP 13: MARLBOROUGH SOUNDS

Vanuit Abel Tasman ruilen we de kust weer in voor de bergen van Marlborough Sounds. Heerlijk weer touren door de bergpassen! Je hebt hier heel veel vineyards, dus als je wijnliefhebber bent dan moet je zeker je ogen open houden. Wij gingen even voor de rust en hadden een camping in Okiwi Bay. Heel afgelegen en rustig, je bent dan ook wel even onderweg. Maar o zo zalig! Rij in Marlborough Sounds in ieder geval de Queen Charlotte Drive, een scenic route met veel mooie uitzichten. Wil je actief het water op? Vanuit Havelock deden wij The Hobbit Kayak Trip. Was tof en goed geregeld! En zo doe je ook even lekker wat anders.

In de Marlborough Sounds heb je met 1 a 2 nachten veel gezien.

TIP: Boek je excursies via Get Your Guide. Je betaalt altijd een leuke prijs en je kunt altijd tot 24 uur van tevoren gratis annuleren. Zo hou je je flexibiliteit!

Marlborough Sounds
Marlborough Sounds

STOP 14: PICTON

Je laatste stop op het Zuidereiland waar je niet aan ontkomt; Picton is namelijk de plek vanwaar je de boot neemt naar het Noordereiland. In Picton zelf is niet veel te doen, al vaarden wij wel nog mee met de Mailboat, een boottocht door de fjord. Boek je overtocht naar het noordereiland op tijd, want het zit heel vaak vol.

Reisroute Noordereiland

De route over het noordereiland laat ik volgen op de route over het zuidereiland, wat betekent dat ik begin in Wellington. Daar kom je dan met de boot aan. Begin je op het noordereiland? Dan kun je de route achterstevoren lezen – je begint dan bij de luchthaven in Auckland en je eindigt dan bij de ferry naar het zuidereiland. Onze route over het noordereiland zag er grofweg zo uit, we hebben dit in 3 weken gedaan. We hebben de oostkust niet kunnen doen, doordat dit deel door overstromingen en een orkaan onbegaanbaar was geworden.

STOP 1: WELLINGTON

Na onze boottocht kwamen we aan in Wellington, en dat was even wennen! Het zuidereiland van Nieuw-Zeeland is echt een rustig en dan kom je ineens in de gekkigheid van Wellington. Echt even schakelen! We zijn hier naar het Te Papa Museum geweest; dit vertelt veel over de geschiedenis van de maori en kiwi’s en is gratis toegankelijk. Daarna hebben we nog even lekker langs de winkels gestruind, dat kan namelijk bijna alleen hier écht. Shopping time, dus!

STOP 2: EGMONT NATIONAL PARK

We hebben vervolgens aardig doorgereden en hebben van Wellington naar Egmont National Park halverwege een nachtje de camper geparkeerd. Rij vooral lekker langs de kust! Je hebt hier namelijk ook veel zwarte stranden door het vulkanisch gebied, dus af en toe een afslagje nemen loont.

Egmont National Park is een prachtige vulkaan waar je veel hikes kunt doen en daar waren we natuurlijk wel weer even voor in! Vanaf de Dawson Falls hebben we een mooie wandeling van 4 uur gedaan richting The Plateau. We konden hier ook gratis kamperen met uitzicht op de kamper, dus wat wil je nog meer?

STOP 3: TONGARIRO NATIONAL PARK via Forgotten World Highway

Tijd om weer een stuk te rijden richting Tongariro National Park. De Tongariro Alpine Crossing stond heel hoog op mijn lijst om te doen in Nieuw-Zeeland! Van Egmont National Park naar Tongariro zal je navigatie de snelste route aangeven, maar let er even goed op dat dit via Highway 43 is. Dit is namelijk de 155 kilometer lange Forgotten World Highway en echt een vette route! Hij is vrij lang en niet altijd van goede kwaliteit, dus neem er wel je tijd voor. Wij hebben langs de Forgotten World Highway een nacht halverwege geslapen bij een camping en dat was wel fijn. Verder kom je vrijwel niemand tegen en kun je langs deze route niet tanken.

Uiteindelijk kom je dan uit in Tongariro National Park en als je een beetje bucketlist dingen wil afstrepen, dan ga je natuurlijk de Tongariro Alpine Crossing doen! Dit is een dayhike over de vulkaan en vrij pittig, maar ook héél vet.

STOP 4: LAKE TAUPO

Over lake taupo

STOP 5: ROTORUA

Rotorua is dé plek waar je veel vulkanische activiteit van heel dichtbij kunt zien. Heel het dorp ruikt dan ook niet bepaald fris, maar dat moet je even voor lief nemen. Qua ‘parken’ kun je kiezen tussen Waiotapu Thermal Wonderland of Waimangu Volcanic Valley. Wij deden die eerste en ik denk stiekem dat je bij beide valleien dezelfde natuurfenomenen kunt zien, dus kies er een die je het meest aanspreekt en die op jouw moment geopend is. Neem ook een duik in Kerosene Creek, een natuurlijke rivier die lekker is opgewarmd door de geothermische activiteit. Helemaal gratis toegankelijk! Spoel wel je zwemkleding goed na, want die zwavelgeur blijft aardig hangen.

Oh, en nog een hele leuke tip: je kunt in Rotorua ook karten! Je kunt, net als in Queenstown, met de skilift omhoog en vervolgens kun je een paar keer in een kart naar beneden, er zijn maar liefst 7 tracks hier. Veel afwisseling dus en megaleuk om elkaar uit te dagen.

STOP 6: HOBBITON

tekst

STOP 7: WAITOMO CAVES

TEKST

STOP 8: COROMANDEL NATIONAL PARK

Tekst

STOP 9: TE ARAI

tekst

STOP 10: WHANGAREI

tekst

STOP 11: PAIHIA

TEKST

STOP 12: MAITAI BAY

TEKST

STOP 13: CAPE REINGA

TEKST

Geef een reactie

Praktische informatie over Nieuw-Zeeland

Vliegduur

Amsterdam-Auckland is gemiddeld 25 uur.

Overstap

Kan op Singapore, Dubai, Abu Dhabi of Melbourne en is afhankelijk van je luchtvaartmaatschappij.

Visum nodig?

Verder?

Bekijk heel goed de bagageregels en vul je inreisformulier eerlijk in. Geef al je eten aan en zorg dat je wandelschoenen schoon zijn (ze mogen niet vies het land in!)

Handige linkjes

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie