Top
  >  griekenland   >  Naar Zia op Kos

Zia is een van de populairste en meestgezochte plekken van Kos. Niet heel gek, want vanaf Zia kun je een prachtige zonsopkomst of zonsondergang bekijken, alsof je alleen op de wereld bent. Je kunt ruim over het eiland heen kijken en soms zelfs omliggende eilanden spotten, zo ver kun je zien. Daarnaast is het ook gewoon een heel schattig, Grieks dorpje waar je lekker doorheen kunt struinen. En deze twee redenen zijn voldoende om er een bezoekje aan te brengen dus!

Kos is een fietseiland. Het is goed ingericht met fietspaden en men weet dat er fietsers in het verkeer voorkomen. Omdat die fiets huren toch al onvermijdelijk is, kun je ook gewoon een fietsroute zoeken naar Kos! Zorg dan wel dat je een elektrische fiets hebt, want Zia ligt op een berg en het is nog wel een stukje vanaf de kust. Een elektrische fiets kost je zo’n €26 per dag.

Fietsroute naar Zia vanaf Kos-Stad

De route is simpel en goed aangegeven. Wat je vooral niet moet doen, is fietsen via de snelweg. Het is daar echt heel druk, ze rijden als gekken en het is ook niet erg idyllisch. Fiets vanaf Kos-Stad liever naar Asklepieion, een oude ruine. Je hebt dan de binnendoor-weg te pakken en kunt dan doorfietsen naar Zia. Vanaf daar is het een slingerende bergweg omhoog, dus houdt rekening dat je wel een uur onderweg gaat zijn. Op Google Maps is het punt ‘Zia Sunset View’ gemarkeerd; zet die als je eindbestemming.

fietsen op kos
Fietsen van Kos-Stad naar Tigaki

Fietsroute naar Zia vanaf Tigaki

Tigaki is ook een geliefde plek om te verblijven vanwege de vele hotels en de fijne stranden, dus laten we ook nog even naar de route vanaf daar kijken. Je bent dan al een stuk dichterbij, dus dat scheelt. Dat neemt overigens niet weg dat je geen elektrische fiets nodig hebt, want ook hier moet je de hoogte in. Dat kun je doen vanaf Zipari. Volg vanaf daar de weg Epar.Od. Zipariou-Asfendiou omhoog.

Zonsondergang bekijken vanaf Zia

Omdat de zonsopgang in de zomermaanden al heel vroeg is, is een zonsondergang vanaf Zia beter te realiseren. Hoelaat de zon exact ondergaat als jij er bent, kun je gewoon even Googlen. In juni is dit bijvoorbeeld rond 20.30. Als je ’s middags al heen gaat, kun je lekker struinen door het dorpje en snuffelen bij souvenirwinkeltjes. Een lekker een hapje eten en dan door naar het uitkijkpunt! Zorg dat je er wel wat van tevoren bent, zodat je een comfortabel plekje kunt uitkiezen. Het kan namelijk, vooral in het hoogseizoen, best druk worden hier! Over de weg terug hoef je je weinig zorgen te maken, want die is alleen maar afdalend en voordat je het weet zit je alweer in Kos-Stad of Tigaki.

Reistips voor Kos

Kos is echt een heerlijk vakantie eiland! Ik was er eind mei en het was echt superrustig en heerlijk weer. Juli en augustus zijn het warmst, maar ook het populairst natuurlijk. Als het kan, ga dan in mei, juni, september of oktober. Ik was heel blij met ons verblijf in Kos-Stad bij Blue Lagoon City. Een supermooi en comfortabel hotel op loopafstand van de oude stad; echt ideaal. Mocht dat niet helemaal je smaak zijn of wil je niet in Kos-Stad verblijven, dan heb ik ook nog de mooiste hotels op Kos op een rij gezet voor je. Een deel ervan is een pakketreis, maar soms ook los. In dat geval kun je je vlucht nog boeken bij Transavia. Zorg tijdens je verblijf in ieder geval voor die (elektrische) fiets en dan zit je helemaal prima.

blue lagoon city hotel
Blue Lagoon City

post a comment