rotterdam airport
vertrekhal rotterdam airport
transavia vliegtuig

Alles wat je moet weten over vliegen vanaf Rotterdam Airport

Deze maand vloog ik voor het eerst vanaf Rotterdam Airport! Met Schiphol in de achtertuin is het verleidelijk om daar lekker in te stappen, maar gezien de drukte en chaos die daar gaande is, weken we deze keer maar even uit naar het zuidelijker gelegen broertje. Een stukje rijden, maar het was de rust meer dan waard! Rotterdam Airport is de derde grootste luchthaven van ons land; het moet Amsterdam en Eindhoven voor laten.

Pre-corona vertrokken ruim 2 miljoen passagiers via deze airport en ze bieden inmiddels al ruim 50 bestemmingen aan! Kortom; zeker de moeite waard. Geen zin in lange wachtrijen, wel in vakantie? Kijk dan eens wat er vanaf Rotterdam Airport vertrekt en gun jezelf wat meer rust. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over vliegen vanaf Rotterdam.

Parkeren bij de Rotterdamse luchthaven

Een van de grote pluspunten om te vliegen vanaf Rotterdam, is waarschijnlijk wel het parkeren. Op Schiphol is dat behoorlijk prijzig! Je kunt bij Rotterdam Airport direct via hun website een parkeerplek reserveren. Je hebt in totaal 5 parkeerterreinen. P1 is het dichtstbij, P5 het ‘verst’ weg (10 minuten lopen). Je staat dus eigenlijk altijd wel dichtbij! Je betaalt ook meer voor P1 dan voor P5, logischerwijs. Voor een week in januari betaal je op P1 €152,- en op P5 €72,50. Je kunt doorgaans tot 1 dag voor vertrek je reserveringen wijzigen of annuleren, al betaal je wel annuleringskosten van €5,-. Er zijn laadpalen aanwezig, maar deze kun je niet reserveren. Dat wordt dus een kwestie van goed geluk!

Een andere mogelijkheid die je hebt, is om wat verder weg buiten de luchthaven te parkeren. Het wordt afgeraden om in wijken je wagen neer te zetten (niet erg fijn voor de lokale inwoners), maar er zijn diverse bedrijven die pendeldiensten aanbieden, zoals QuickParking. Een week parkeren kost je dan €67,50 en je wordt binnen 10 tot 15 minuten naar de luchthaven gebracht, terwijl je auto veilig staat geparkeerd. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger en je kunt gratis annuleren of wijzigen tot 20 minuten voor vertrek.

>> Geen zin om zelf te rijden? Dan kun je je laten afzetten bij de Kiss & Ride. Ruim én gratis! That’s what we like.

Inchecken, security en boarden

Allereerst: wees niet eerder dan 2 uur voor vertrek op Rotterdam Airport. De luchthaven kan het simpelweg ook gewoon niet aan, dus probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden :-).

>> Heb je toch gedoe met je vlucht? Lees dan hier waar je recht op hebt bij vertragingen en annuleringen.

Inchecken doe je het best online, as always, maar natuurlijk kun je dat ook bij de balies op de luchthaven doen. Met je boarding pass op zak kun je naar de security gaan, ook die zijn niet anders dan je gewend bent; al je spullen gaan in de bak en jij door het poortje. In de handbagage mag je een literzak met vloeistoffen van maximaal 100ml. mee, dit zakje mag gewoon in je handbagage blijven zitten. Bij ons werden er best veel steekproeven gedaan, dus kijk niet raar op als je bagage met de hand nog even wordt gecontroleerd. Na de security ben je in de vertrekhal en kun je nog even lekker relaxen voordat je aan boord gaat.

Reis je binnen de Schengenlanden? Dan heb je geen paspoortcontrole als je vliegt vanaf Rotterdam. Dat scheelt weer! Voor bestemmingen zoals Turkije ga je na de security door de paspoortcontrole. In totaal zijn er 11 gates, dus verdwalen doe je niet.

Rotterdam Airport heeft geen ‘slurf’ om mee aan boord te gaan, je loopt eigenlijk altijd gewoon met direct naar het vliegtuig om met de trap naar binnen te gaan. Heb je assistentie nodig? Regel dat dan direct met de airline.

vertrekhal rotterdam airport
Vertrekhal Rotterdam The Hague Airport
vertrekhal rotterdam airport
Vertrekhal Rotterdam The Hague Airport

Welke faciliteiten heeft Rotterdam Airport?

Deze luchthaven is klein maar fijn, dus verwacht geen shoptaferelen zoals in Amsterdam. Nee, Rotterdam heeft alleen de nodige, praktische zaken ‘aan boord’. Voordat je de security in gaat, kun je terecht bij de AKO en GWK Traveller. En natuurlijk voor een plasje of een hapje in Restaurant de Horizon. Ná security heb je 1 restaurant met broodjes, soepjes en snackies. Ik kan je daar zeker de chocolademuffin aanraden ;-). Er is ook een algemene ‘airportwinkel’ met tijdschriften, puzzelboekjes, parfummetjes etc. Naast wat toiletten is dat een beetje waar je het mee moet doen, al kun je ook nog even snuffelen tussen de sierraden bij My Jewellery, die een kleine shop heeft in de vertrekhal.

>> Tip: bij mooi weer kun je op het panoramaterras lekker vliegtuigen kijken!

Bestemmingen vanaf Rotterdam Airport

‘RTM’ wordt lichtelijk gedomineerd door Transavia ;-). Veel van de vertrekkende vluchten zijn van deze dochtermaatschappij van KLM. Ik vind Transavia zelf altijd een fijne maatschappij; lekker betaalbaar en prima service als je niet veel nodig hebt. Ook TUI, Corendon, Sunexpress en British Airways kom je tegen op de landingsbaan. Hieronder een lijstje met de belangrijkste (zonnige!) bestemmingen om je op weg te helpen. Je hebt in ieder geval voldoende opties bij vliegen vanaf Rotterdam.

Heb jij wel eens vanaf Rotterdam Airport gevlogen of ben je het van plan? Ik ben benieuwd naar jullie keuzes!

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link iets boekt of koopt. Jij merkt daar helemaal niets van!

Geef een reactie

Handige linkjes:

Huurauto

Parkeerplek RTM

Fietstour

Verder?

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze link iets boekt of koopt. Jij merkt daar helemaal niets van!

Lees meer reisverhalen, reistips & Inspiratie