Top

Cuba

Wat kan ik verwachten van Cuba?

Cuba is one of a kind. Een bijzondere plek, voornamelijk vanwege de bijzondere geschiedenis die ook nog eens heel recent is. Het is letterlijk een wereld van verschil met wat wij zijn gewend, waardoor een reis over dit eiland er eentje wordt voor in de boeken. Dat is ook goed om je te beseffen van tevoren: je gaat hier geen luxe vinden die we in Nederland hebben. Wi-Fi is beperkt, als het er wel is kost het je vaak wel een paar euro, óók in hotels. Winkels zijn open als ze er zin in hebben en is er iets op? Dan is het op en heb je pech, er is geen eindeloze voorraad zoals wij kennen. Het land is gewoon volop op ontwikkeling en dat is prachtig om van dichtbij te zien, maar je moet wel met de juiste mindset erheen.

Ze zeggen dat nú het moment is om naar Cuba te gaan, maar dat zeggen ze al jaren. Het land verandert echter minder snel dan gedacht (en gehoopt door de bevolking). Ze hebben gewoon heel veel invloed van bijvoorbeeld Amerika, waardoor hun groei en ontwikkeling tegenslagen kent. Niemand weet hoe snel het ineens kan gaan, maar ook dan zal het nog mooi zijn. Je hoeft er dus niet direct heen, maar het is er wel eentje voor op je lijstje! Hieronder lees je m’n allerbeste tips om je voor te bereiden en natúúrlijk begin ik met de beste stranden, want daar is Cuba rijk aan!

Favoriete stranden in Cuba

Playa Ancon
Cayo Levisa
Cayo Coco
Playa Larga
Cayo Santa Maria
Varadero
Playas del Este
Guardalavaca

Kosten tijdens het reizen in Cuba

Accommodatie – Overnachten in Cuba is niet per sé duur. Overnacht zoveel mogelijk in casa particulares: bij de lokalen. Dat kost je een paar tientjes per nacht, maar is vaak inclusief ontbijt en de kamers zijn echt meer dan prima! Je hebt ook altijd een eigen badkamer. In de toeristische plekken zoals Varadero betaal je natuurlijk wat meer, maar daar kun je niet echt omheen. Hier ben je overigens ook voordeliger uit als je voor all inclusive gaat.

Eten – Cheap! Eten in Cuba is misschien niet heel divers, maar wel betaalbaar en gewoon lekker. Je bent voor een lunch een paar euro kwijt en voor je avondeten blijf je wel onder de €15 voor je maaltje. Eet vooral zoveel mogelijk bij de lokale tentjes en mijdt de ‘staatsrestaurants’. Die zien er altijd gelikt uit, maar zijn ook wat duurder en vaak zijn de échte Cubaanse tentjes lekkerder!

Vervoer – Het openbaar vervoer of de toeristenbussen heb ik Cuba niet gebruikt, maar ik weet dat een huurauto goed te betalen is. En een leuke bijkomstigheid: tanken is heel goedkoop! Parkeren kan over het algemeen gratis, soms kost het je een paar euro.

Aanbevolen dagelijks budget – 50-60 euro (Let op: in dit budget is de vlucht, accommodatie en vervoer niet inbegrepen. Dit gaat om alle dagelijkse uitgaven voor eten, drinken, souvenirs en excursies.)

4 beste tips

1
Overnacht in casa particulares Slapen bij lokalen is in Cuba heel goed geregeld, je steunt de lokale bevolking én het maakt je reis een stuk leuker! Een beleving op zich, dus skip de hotels als het kan.
2
Neem cash mee om te wisselen Je pinpas kennen ze niet en je creditcard kun je maar op een enkele plek gebruiken. Het geld kan ook ineens op zijn of de bank dicht. De beste optie is om euro's in cash mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen bij de 'Cadeca'.
3
Regel een huurauto Cuba is prachtig, maar het openbaar vervoer is minder en met toeristenbussen doe je er vaak lang over (als er al plek is). Met een huurauto heb je volledige vrijheid!
4
Plan je reis enigszins vooruit Ik weet dat plannen tegen de principes is van sommige mensen die op de bonnefooi reizen, maar in Cuba is het toch wel handig. Want internet is er echt slecht en veel is er niet, waardoor zowel casas als excursies snel van tevoren al vol zitten
playa larga

Playa Larga

Waar moet ik aan denken?

Zoals ik net ook al zei: Cuba is in ontwikkeling, dus zorg dat je de juiste dingen inpakt. Ik vond het handig dat ik een wereldstekker had waar meerdere USB-kabels en stekkers in konden, want soms is er maar één stopcontact in de kamer.

Voor onderweg wil ik je graag meegeven dat de wegen in Cuba niet altijd even goed zijn. Er zijn veel gaten op de weg en dan heb ik het ook echt over gaten: als je erdoorheen rijdt, ben je minimaal een wiel armer. Tank ook op tijd, al heb je nog een halve tank. Soms kom je kilometers geen tankstation tegen en het komt ook (redelijke vaak zelfs) voor dat er gewoon geen benzine ís. Daar sta je dan… Neem desnoods een extra jerrycan mee, echt waar. Blijf scherp op de weg: de snelweg is daar eerder een dorpsweg. Dat betekent dat je dus ook paard en wagen en fietsers kunt tegenkomen, of dat iemand met z’n koeien even wil oversteken. Stay focused, rijden in Cuba is best vermoeiend.

Hoe plan ik mijn reis in Cuba?

Zoals ik al schreef, is het goed om van tevoren al (een deel van) je reis vast te leggen. Ter plaatse is het lastig om even iets te regelen, mede doordat er weinig tot geen internet is en niet iedereen heeft een telefoon. Je reis plannen door Cuba is daardoor best lastig, maar vooraf kun je al veel doen!

Ik doe het niet vaak, maar eigenlijk raad ik je aan om bij een reisorganisatie te boeken. Dit heeft te maken met wat hierboven staat, maar ook met hoe leuk jouw avontuur wordt. Casa particulares maken je reis bijvoorbeeld leuker, maar je kunt je vast ook voorstellen dat lang niet iedereen op Booking staat. Een reisorganisatie heeft vaak een lokale agent, waardoor hun aanbod veel beter én leuker is! Ook is het fijn om dan ter plaatse een lokaal contact te hebben, mocht je voor problemen komen te staan. En in dit land is dat natuurlijk niet heel onwaarschijnlijk… :-). Wij boekten bij YourWay2Go en daar ben ik heel positief over! Wij hebben precies aangegeven wat we wilden, zij hebben advies gegeven en zo zijn we tot een heel mooie reis gekomen.

0

post a comment